Na początku były kurczaki McNuggets, potem Chicken McBites, teraz McDonald’s rozważa wprowadzenie do swojego menu Mighty Wings, czyli chrupiących skrzydełek kurczaka. Czy nowa propozycja okaże się trafna? Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest oczywista.
Największa na świecie sieć restauracji serwująca hamburgery rozpoczęła testowanie nowego produktu już rok temu, proponując skrzydełka klientom w Atlancie. Mighty Wings odniosły tam zdecydowany sukces, co zachęciło McDonald’s do dotarcia z nowym smakołykiem do szerszej grupy osób – teraz będą ich skosztować smakosze z Chicago. Przedstawicielka restauracji poinformowała, że chociaż od tego tygodnia skrzydełka będą dostępne w kolejnym mieście, McDonald’s nie planuje dalszej ekspansji. W przypadku tak dużej sieci wszelkie nowości należy stopniowo sprawdzać na wybranych rynkach, a dopiero w kolejnych etapach możliwe jest ich wprowadzenie na skalę krajową, czyli do około 14 tysięcy restauracji.
Co więcej, dla McDonald’s dołączenie Mighty Wings może okazać się zdradliwe. David Harve, ekonomista specjalizujący się w sprawach rolnych, uważa, że ze względu na duże zainteresowanie różnych sieci restauracji, ceny skrzydełek kurczaka systematycznie rosną. W porównaniu do zeszłego roku, obecnie za skrzydełka należy zapłacić około 25% więcej, a dodatkowo są one o około 30% droższe od piersi kurczaka. Z kolei konkurenci McDonald’s -Burger King i Wendy’s – chociaż do tej pory wypracowywali gorsze wyniki niż lider, podejmują nieustanne działania na rzecz poprawy swojej pozycji rynkowej, głównie poprzez rozszerzanie menu. W walce o udział w rynku uczestniczą też Chipotle Mexican Grill Inc. i Panera Bread Co., oferujące jedzenie lepszej jakości w nieco wyższych cenach.
Przykład dodania skrzydełek kurczaka do menu McDonald’s ilustruje, jak wiele różnych czynników musi uwzględnić spółka planująca wprowadzenie nowych produktów – cena surowców, oferta konkurencji, preferencje konsumentów, to tylko niektóre z nich. Jak potoczą się losy Mighty Wings i czy polscy fani fast-foodów będą mieli okazję poznać ich smak, przekonamy się dopiero za jakiś czas.