Chociaż Światowa Organizacja Zdrowia przekonuje, że najlepszym sposobem żywienia niemowląt jest karmienie piersią, z różnych względów mleko modyfikowane bywa substytutem kobiecego pokarmu. Oczywiście, o ile dziecko nie jest uczulone na krowie mleko. Właśnie z myślą o maluchach z podejrzeniem alergii na krowie mleko Nestle tworzy nowoczesne testy, dzięki którym więcej dzieci będzie mogło… skorzystać z produktów spółki.
Jak donosi CNN Money, Nestle ma nowy, długoterminowy plan sprzedaży produktów mlecznych przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci. Spółka zainwestowała ponad 110 milionów dolarów w badania ukierunkowane na opracowanie testu stwierdzającego uczulenie na krowie mleko. Choć symptomy zaburzenia są dosyć typowe (na przykład wymioty, nudności i biegunka), jednoznaczne zdiagnozowanie alergii jest bardzo trudne. Zdaniem ekspertów na alergię i nietolerancję krowiego mleka cierpi około 2 – 3 proc. maluchów na całym świecie. Tymczasem z analiz wynika, że w obawie przed alergią rodzice i lekarze wykluczają produkty mleczne z diety aż 15 proc. dzieci.
Stąd idea stworzenia wiarygodnego testu, potwierdzającego występowanie alergii, jest dla Nestle szansą wyeliminowania fałszywych diagnoz, a tym samym okazją do pozyskania nowych klientów. Wykorzystanie testu, który został opracowany przez francuską firmę biofarmaceutyczną DBV Technologies, pozwoli rodzicom przekonać się o braku konieczności rezygnowania z produktów mlecznych w menu pociechy. Z kolei rodzice dzieci, u których test potwierdzi uczulenie, będą mogli z całą pewnością wybrać z gamy produktów Nestle te, które są hipoalergiczne i antyalergiczne, tak jak mleko modyfikowane w proszku Althera, Alfare czy Alfamino.
W ubiegłym roku sprzedaż produktów żywnościowych dla dzieci i niemowląt przyniosła Nestle 10,6 miliardów dolarów. Wartość ta odpowiada 12 proc. całkowitej sprzedaży szwajcarskiej korporacji. Inwestycja w rozwój testu diagnozującego uczulenie na krowie mleko jest z jednej strony próbą poszukiwania nowych klientów, a z drugiej przejawem dążenia do uzyskania naukowych rozwiązań problemów dotyczących odżywiania, niedoborów żywieniowych i alergii pokarmowych.